Selamlar arkadaşlar bu yazımda Çin mutfağına bir göz atalım istedim, kendilerine has ender mutfaklardan bir tanesi olan Çin mutfağından bugün Chow Mein yapacağız, Peki nedir bu Chow Mein? Chow Mein kelime anlamı ile ''kızartılmış noodle''. Bu noodle'ın ilk olarak Çinden çıktığı söyleniyor, 2005 yılında arkeologlar tarafından yapılan kazıda 4 bin yıllık noodle bulunmuş; bu da noodle'ın Çin kökenli olduğunun büyük bir kanıtı. Hikayeyi fazla uzatmadan tekrar Chow Mein'e dönmek istiyorum,
Chow Mein bir wok(tıklayıp görebilirsiniz) tava yemeğidir, Wok tavada Çinliler her çeşit pişirme tekniğini uygulasa da en bilineni ''Stir fry'' yüksek ısıda malzemeleri az yağda karıştırarak pişirmek. wok tavada bu şekilde pişen yemeklerin bir başka özelliği de pişme süresinin birkaç dakikayı geçmemesidir. bugün yapacağımız tarifi wok tavanız yok ise normal tava ile yinede bize eşlik edebilirsiniz, Çinlilerin bambu filizi, soya fasulyesi, çin lahanası gibi her yerde bulması zor malzemeler kullanabiliyorlar fakat siz elinizdeki uyumlu malzemeler ile de kendi Chow Mein'inizi yaratabilirsiniz, bu tarifi size bir yol gösterici olarak var sayın; dilerseniz başlayalım.
Malzemeler
4 kişilik
500 gr kurutulmuş Noodle
2- 3 kaşık ayçiçek yağı(veya diğer yanma derecesi yüksek bir yağ)
1 diş sarımsak (doğranmış)
yarım çay kaşığı zencefil (ince rendelenmiş)
500 gr tavuk göğsü ( küçük ve ince kesilmiş)
5-8 adet taze soğan (ince kesilmiş)
75 gr kara lahana (ince doğranmış)
4-5 orta boy havuç (uzun ince kesilmiş)
3-4 kırmızı dolmalık biber (uzun ince kesilmiş)
2 kaşık mısır unu
4-5 kaşık soya sosu
1.5 - 2 kaşık susam yağı (bulabilirseniz)
Yapılış
ilk önce noodle'ımızı haşlayıp (çok fazla değil) süzün ve bir kenara alın, üzerine biraz yağ gezdirin karıştırın ki birbirlerine yapışmasın. tavanızı en büyük ateşinize koyup sonuna kadar açın ve iyice ısıtın, ayçiçek yağını ekleyin.
içine sarımsak ve zencefili atıp birkaç saniye kokusunu çıkartın, ardından tavuğunuzu ekleyin ve her tarafının iyice renk almasını sağlayın. wok tava ile pişirirken malzemeler ince veya küçük doğranmış olmalı çünkü pişmesi birkaç dakika sürecek. ve her zaman en sert sebzeden başlayarak tavaya atın. bu süreç boyunca baştan sona sürekli malzemeleri karıştırmalısınız..
tavuğunuz renk alınca havuç lahana soğan ve biberi aşağı yukarı 30 ar saniye ara ile tavaya atın, hepsini 1-2 dakika pişirin. bu süreç boyunca baştan sona sürekli malzemeleri karıştırırmalısınız.
noodle'ınızı ekleyip 1 dakika kadar da noodle'ınızı pişirin, haşlanmış noodle a çıtırlık katmak ve kızarmışlık aroması vermek için çok önemli. soya sosunu ekleyin ve iyice karıştırın.
ateşten alın ve üzerine susam yağını gezdirin. tuzuna bakın (soya sosu tuzludur) tuz ve karabiber ekleyin, İşte Chow Mein hazır ! tabaklara koyup servis edebilirsiniz, afiyet olsun :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder