Merhaba arkadaşlar, bugün ki blogumda en favori aperatiflerimden birine yer vermek istedim, Somon Gravlax. Peki nedir bu Gravlax ? adı nereden gelmiştir ? Orta çağlarda İskandinav bir balıkçı Somonu tuzlayıp kuma gömerek bir tür fermente işlemi uygulamış, ''Grav'' kelimesi İskandinavca da gömmek demek, '''Lax'' kelimesi ise Somon demek oluyor. Tabi günümüzde bu işleme gerek kalmıyor, Tuz, şeker ve dereotu ile kürlenebilir, hatta kürlemeden önce üstüne pancar rendeleyerek mor rengini somona işleyebiliriz; Ayrıca bu teknik bütün yağlı balıklar üzerinde uygulanabilir. dilerseniz başlayalım.
Malzemeler
5 kişilik
30 gr tuz
50 gr esmer şeker
1 gr karabiber (opsiyonel)
20 gr dereotu (doğranmış)
15 ml limon suyu
6 ml brandy(opsiyonel)
300 gr somon filet
1-2 adet pancar (opsiyonel)
ekşi krema - dereotu sosu
kişi başına
1 yemek kaşık ekşi krema
1 çay kaşığı hardal
1 dal dereotu doğranmış
Yapılış
tuz, karabiber, dereotu ve şekeri bir kapta karıştırın, Somonu deri tarafı aşağı gelecek şekilde yerleştirin,karışımı balığa elinizle yedirin, limon suyu ve brandy'i de üzerine döküp ovun. son olarak pancarı rendeleyip Somonun üzerine serpin ve bastırın. Somonu tülbente sarın, tülbent yoksa üzerini iyice streç ile bastırın, üzerine ağırlık yapması için birşeyler (örneğin yağ tenekesi) koyun. Somonu 2-3 gün boyunca soğutucunuzda kürleyin. Somonunuzun en kalın yeri sertleştiği zaman kürleme işlemi tamamlanmış demektir. somonun üzerinden kür malzemelerini sıyırın,Nazikçe soğuk su altında temizleyin ve hemen kurulayın. ve Somon Gravlax hazır ! isteğinize göre dilimleyip, geleneğini bozmadan sosu ile çavdar ekmek üzerinde servis edebilirsiniz afiyet olsun :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder