Merhaba arkadaşlar, açıkçası bugün biraz Fransa dan girmek istedim; İtalyanlar kadar geniş bir yelpazeleri olmasa da Fransızlar, aşçılığın ve mutfağın temelini atanlar olarak bilinirler. Vizyona giren filmi ile de adından çokça bahsedilmiş Ratatuy veya Ratatouille yemeğinden biraz bahsetmek istiyorum, Ratatouille kelimesi Fransızca da ''touiller'' yani ''karıştır'' kelimesinden türemiştir, Adından da ipucu verdiği üzere bu bir yahni yemeği. klasik Ratatuy pek özen göstermeksizin genellikle bütün malzemenin birlikte pişirilip yendiği bir yemek fakat biz bugün biraz daha günümüze uyarlanmış bir versiyonunu yapacağız, dilerseniz başlayalım.
Malzemeler
5 kişilik
30 ml zeytin yağı
170 gr soğan (orta büyüklükte doğranmış)
150 gr (domates soyulmuş doranmış )
10 gr sarımsak
15 gr domates salçası
60 gr
kırmızı biber (o. büyüklükte doğranmış)
225 gr patlıcan
150 gr yeşil kabak
150 gr sarı kabak
200-250 gr domates (soyulmuş)
30 ml tavuk suyu
tuz/karabiber
herbes de provence( taze kekik maydanoz rosemary doğranmış)
Yapılış
Resimde gördüğünüz gibi kabakları patlıcanları domatesleri doğrayın, mandolin doğrayıcınız var ise bu işlem çok kolay olacaktır, mandolin yok ise dikkatlice sebzeleri ince ince doğrayın. olabildiğince aynı büyüklükte doğramaya çalışın ki bir sebze diğerinden daha erken veya daha geç pişmesin.
bir tava veya tencerede yağınızı ısıtın, doranmış soğanlarınızı ekleyip transparan olana kadar 4-5 dakika soteleyin, sarımsağı ekleyip 30 saniye kokusunu çıkartın, biberleri ve domatesi ekleyin 3-4 dakika pişirin. salçayı ekleyip birkaç dakika daha pişirin ve tavuk suyu, tuz ve karabiber ekleyin . biraz fıkırdayınca ocaktan alın, bu bizim Ratatuy'umuzun altlığı olacak. isteğe göre blenderdan geçirebilirsiniz.
herhangi bir şekildeki (önerim yuvarlak) bir sini veya caserole alın, altlığımızın 3 te 2 sini dibine düz bir şekilde yayın, sebzeleri sıra ile resimdeki gibi yerleştirin, kalan sosu sebzelerin üzerine dökün, doğranmış baharatları, tuzu ve karabiberi serpin, hafif zeytinyağı gezdirin (opsiyonel) üzerini folyo ile kapatın. Önceden ısıttığınız 150 derecelik fırında 1 saat üzeri folyolu, son yarım saati de üzeri kızarması için folyoyu çıkarıp pişirin. Ve Fransız klasiği Ratatouille hazır !Düşünce, istek ve önerilerinizi dile getirmekten çekinmeyiniz teşekkürler :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder